İsg-Katip Nedir?

;

İsg-Katip Nedir?

İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti alan firmalar ile hizmet veren OSGB’ ler arasında Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmi sayfasında internet üzerinden sözleşme yapılmasını ve bu doğrultuda Hizmet alan ve Hizmet veren işletmelerin sanal denetimini sağlayan internet programına İsg Katip Sistemi denir.
Bu sistem OSGB, Hizmet Alan İşyeri ve Bakanlık arasında koordinasyonu sağlayan bir köprü görevindedir.

Atamalar Nasıl Yapılır
İSG Katip sistemi içerisinde 2 tür atama yapılır;
1. Yeni İçe Görevlendirme:

OSGB’lerin kendi bünyesinde çalıştırdıkları İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerini Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının İsg Katip sisteminden kurum içine atama işlemine denir.
2. Yeni Dışa Görevlendirme:
OSGB’lerde içe görevlendirilmesi olan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personellerinin Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının İsg Katip sistemi üzerinden hizmet alan işyeri siciline atama işlemine denir.
Atamalar yapıldıktan sonra e-bildirge kullanıcısı tarafından yine İsg Katip sistemi üzerinden onaylanmalıdır.

Onay İşlemi Nasıl Yapılır
1. 
E bildirge kullanıcısı https://isgkatip.ailevecalisma.gov.tr/Logout.aspx adresinden e devlet kapısı ile İSG KATİP sayfasını açar.
2. Açılan sayfada üstte bulunan butonlardan İsg Katip Giriş olana tıklar ve gelen ekranda kişisel bilgilerini girerek sisteme giriş yapar.
3. Açılan sayfada Kayıtlı Kullanıcı Girişi butonuna tıklar. Karşısına çıkan ekranda firmasının isminin yer aldığı sekmeyi seçerek yine Kayıtlı Kullanıcı Girişi butonuna tıklar.
4. Açılan sayfada solda yer alan Hizmet Alan İşyeri Modulü>Sözleşmeler sekmelerine tıklar.
5. Karşısına çıkan atamaların üstüne tıklayarak üstte yer alan butonlardan Onayla>Kayıt butonuna tıklar. Birden fazla atama varsa aynı işlemi diğer atamalar içinde yapar.

ÖNEMLİ: Bu aşamada karşılaşabileceğiniz en sık rastlanan sorun eğer sicilinizi yeni açtıysanız ve sicil seçme bölümünde onay işlemlerinin yapılması gereken sicil listede gözükmüyor ise E-Bildirge Kullanıcısını Güncelle butonuna tıklamanız gerekmektedir. 3 iş günü içerisinde güncellenip listenize siciliniz düşecektir, listeye düştükten sonra üstte ki adımları izleyerek onay işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki İsg Katip sadece OSGB’ nin kullandığı bir sistem değildir. İşverenler veya işveren adına kurum içinde iş güvenliği çalışmalarını takip edenler belli periyotlarda İsg Katip sistemlerine girerek atamaları kontrol etmelidir.6331 sayılı kanun Mad.4 İşverenin Genel Yükümlülükleri altında işyerinde alınan önlemleri yapılan işlemleri takip görevi yüklemiştir.




Kaynak:
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu